DALSEONG SPORTS CENTER

Team 

Location

 

Year

Size

 

Status

 

Tipology

 

Intervention

Albert Albareda Valls, Carles Pastor Foz, Jose García Aguilar / Youngho Yeo, Hosung Won, Heekeun Kim, Jiyeon Choi (KNWA)

 

Dalseong, Daegu - SOUTH KOREA

 

2014

4.600 sqm

Competition

Sport

New building

The project wants to give to the city of Dalseong an urban landmark recognizable an every point of the city. An attractive urban show to display to its citizens, an efficient and aesthetically beautiful component for the city and a referencing element for architecture worldwide.

 

THESITE

 

The site is located in an important crossroad coming from Daegu, the most important city of the area, and at the entrance of Daelseong. It is surrounded by public transportation stops and an important sports complex, a great opportunity and an excellent complement to our activity. Set in a high point, it enjoys fantastic views of important natural spots and green areas.

 

THEURBANDESIGN

 

The project integrates public space with the building by erasing the limits between them and minding the gap between public and private, allowing to create a powerful urban fluidity. Public space is inspired in Dalseong’s historic element: The plantations patterns. These patterns are used as design reference and allow the project to integrate itself in the urban fabric. By summoning these imagery carved in the collective memory of the citizens, the project creates a connection with the city and merges with its surroundings, creating a sense of ownership and familiarity with the urban network and society.

 

THEPROPOSAL

 

 

The Project seeks to create an architectural Icon inside the urban landscape of Dalseong city. By generating a landmark that breaks the traditional skyline of the city, it creates a new attraction core, which promotes city’s social exchange and re-activates the urban dynamics, serving as a catalyst for modernization of the city.

 

THEPROGRAM

 

The generating concept is the box in the box. Every programmatic element of the project are to be found inside the core of the main volume, located close to the centre of the site plan, creating the first box or “content”. Each element is conceptually visualized as small boxes which pile up, intersect, overlay, subtract and contrast in order to create the project’s spatial richness. Those relations generate an attractive and dynamic space where the volumetric experimentation define spaces, new sources of natural sun-light and crossed ventilation and sound-isolation when is needed.

 

THESTRUCTURE

 

 

A structural surface encloses the “content” creating the “container”. This surface works as the structural system that holds the entire ceiling and façade of the building. Steel bars create inter-connected tetrahedral components to generate a continuous stressed surface. The ring enabling sunlight to enter the core of the project not only works as a skylight but also as a structural strengthening element to support the project’s envelope.

 

THEFACADE

 

The envelope works as an acclimatizing component in the project. This surface is separated from the “content” to create an air chamber allowing temperatures inside the gymnasium to be adequate according to the time of the year and external climatic phenomena. During summer it would allow the rise and evacuation of hot air through the skylight on the roof and during winter would work as a hot-air buffer.

 

SEEALSO

BARCELONA

Edificio Conata I

Calle Fructuós Gelabert, 2-4, 6è 3a

SANT JOAN DESPÍ (Barcelona)

gap@gap-associates.com

 

 

  • LinkedIn Black Round
  • Instagram Black Round
  • Twitter Black Round
  • Facebook Black Round

© 2014 by G A P